Naboer på byvandring

En flok på 20 naboer mødtes mandag d. 22. maj til byvandring gennem Gl. Vejlby. Byvandringen blev ledet af Jens Ole Henriksen, der er provst emeritus og medlem af Vejlby lokalhistoriske forening. Byvandringen startede i foreningens arkiv under Vejlby lokalcenter - eller som Jens Ole kunne fortælle: på stedet, hvor gården Skorphøjgaard lå tilbage i 18-1900 tallet. I arkivet blev vi introduceret til Vejlby modellen, der illustrerer, hvordan Vejlby så ud i 1930. Modellen er bygget af vejlbyboere i størrelsesforholdet 1:100.

Af modellen lærte vi, at Vejlby Hus lå i landsbyen tilbage i 1930'erne - dog ikke det Vejlby Hus, som vi kender i dag. Men en tre-etagers højhus lige Ved Smedien. Og så kunne Jens Ole berette om, at Vejlby tilbage i 1900 tallet havde hele 3 bagere, flere smugkroer, forsamlingshus, missionshus og en afholdsloge "De 12 brødre".

Byvandringen forsatte herefter i det fri, hvor vi passerede El-værket på hjørnet af Vejlbygade og Nordlandsvej. Ved tidligere Vejlby Kro kunne Jens Ole berette at det oprindeligt ikke var en kro men en skole "Den gule skole", som senere blev erstattet af den røde skole, som lå hvor Vejlby Hus affaldsortering og basketbane i dag ligger - og ca. i vores vaskeri og fælleshus lå skolens gymnastiksal.

Vandringen forsatte til Amtoftevej. Her ligger nogle af byens ældste huse og da vi gik igennem ved Tønden fik vi rigtig fornemmelse af hvordan stemningen måtte have været i landsbyen tilbage i tiden. Turen gik herefter tilbage mod Vejlby Hus af Vægtervejen - stien på kirkegården - og forbi Ingvar Sørensens gravsted. Som Jens Ole berettede er det pga. Ingvar, at vi alle i dag bor i Vejlby, da han tilbage i 1943 var med til at starte Boligforeningen 10. marts 1943.

Vi sluttede byvandringen med smørrebrød og flere historier fra gamle dage i fælleshuset. 

Tak fordi I ville med os på byvandring!

Erling, Peter og Lone

Se flere billeder i afdelingens Fotogalleri.

Aktuelt fra Afd. 14 Vejlby Hus

Website af Hoeks.dk - Digitalt bureau Århus